فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:21 Issue: 4, 2010

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:21 Issue: 4, 2010

  • تاریخ انتشار: 1388/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • راضیه بدیعیان، رضا علی نوروزی صفحه 235

    به نظر می رسد پیچیدگی وجود آدمی و سطحی نگری های منبعث از اندیشه های غیرالهی، تربیت انسان را به بیراهه کشانده است، در حالی که در تربیت الهی هدف آموزش و هدایت آدمی به سوی فلاح و رستگاری است. از این رو نویسندگان مقاله به شیوه تحلیلی به بررسی تربیت دینی در سیره امام حسین (ع) پرداخته و به این نتایج دست یافته اند که نهضت عاشورا به عنوان یکی از برجسته ترین جلوه های سیره عملی امام حسین (ع) الگوی ارزشمندی در زمینه تربیت دینی است. هدایت و رشد انسانها در راستای تحقق حیات طیبه اهداف تربیتی دینی در واقعه عاشوراست که تحقق آنها زمینه ساز دستیابی به هدف غایی تربیت دینی یعنی قرب الهی خواهد بود. ت وکل، تسلیم و رضا در مفهوم پویا و سازنده و عبادت آگاهانه و عزت نفس که صلابت و اقتدار در برابر دشمنان را به همراه دارد، از جمله آثار تربیت دینی تجلی یافته در سیره امام است که مبین نقش تربیت دینی در سازندگی درونی انسانهاست. از سوی دیگر توجه به تفاوتهای فردی انسانها در روند تربیت، کل نگری مثبت، عمل گرایی و احترام به حقوق دیگران از جمله اصول تربیت دینی در سیره امام حسین (ع) محسوب می شود.

  • رضیه شجاعی پور، حسین فیاض منفرد صفحه 241
    زمینه و هدف

    در سالهای اخیر، تعداد بیماران مبتلا به اختلالات گیجگاهی – فکی (Temporomandibular Disorder: TMD) افزایش یافته است. هدف از این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیک وضعیت سلامت مفصل گیجگاهی-فکی در نوجوانان 11-14 ساله مشهد می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی – مقطعی تعداد 1066 دانش آموز 11- 14ساله، به روش نمونه برداری خوشه ایانتخاب شدند. برای هر دانش آموز یک پرسشنامه اطلاعاتی که شامل دو بخش تاریخچه و معاینه بالینی بود، تکمیل گردید. تاریخچه در ارتباط با علائم و نشانه های TMD بود و معاینات بالینی شامل معاینه مفصل گیجگاهی- فکی در دو حالت استراحت و حرکت فک، لمس عضلات، انحراف فک محدودیت در حرکات فک، اکلوژن و نهایتا تماسهای پیش رس در حرکات طرفی مندیبل بود. داده های این مطالعه به کمک آنالیزهای آماری Chi-square و Logistic regression و 05/0= Pv مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع TMD، 5/23% و شایعترین علامت TMD درد در عضلات جونده بود و بعد به ترتیب درد در مفصل حین حرکات فک، کلیک مفصل (Clicking)، سر درد، انحراف مداوم تا انتهای مسیر بازکردن دهان (Deflection)، درد در مفصل حین استراحت، به دنبال انحراف اولیه برگشت فک به خط وسط در انتهای مسیر بازکردن دهان (Deviation)، محدودیت در حرکات خارج مرکزی و محدودیت در باز کردن دهان قرار داشتند. شایعترین عامل ایجاد کننده TMD تماسهای پیش رس در سمت تعادل (Balancing side) بود و بعد به ترتیب عادات پارافانکشنال، ترومای صورت، قرارگیری عادتی دست یک طرف و یا زیر چانه، مال اکلوژن دیپ بایت (Deepbite) و جویدن غذا از یک سمت قرار داشت.

    نتیجه گیری

    شایعترین علامت TMD، درد در عضلات جونده بود و شایعترین عامل ایجادکننده TMD تماسهای پیش رس در سمت تعادل بود.

    کلیدواژگان: بررسی اپیدمیولوژیک، وضعیت سلامت، مفصل گیجگاهی فکی
  • حمید کرمانشاه، اسماعیل یاسینی، محمد جواد خرازی فرد، طاهره بیطرف صفحه 250
    زمینه و هدف

    تغییر در زمان و دفعات کاربرد باندینگ می تواند در باند کامپوزیت ها تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه اثر زمان و دفعات کاربرد باندینگ تک مرحله ای (با کیورینگ هر لایه) بر استحکام باند کامپوزیت به عاج می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی سطح عاج باکالی 72 دندان خلفی سالم خارج شده از دهان به مدت پنج ثانیه با اسید فسفریک 37% اچ شده، به مدت 15 ثانیه شستشو و به مدت 2- 3 ثانیه خشک شدند سپس دندانها به شش گروه تقسیم گردیدند.
    گروه1: یک لایه باندینگ و عدم کیورینگ، گروه 2: یک لایه باندینگ و کیورینگ ده ثانیه، گروه 3: یک لایه باندینگ و کیورینگ بیست ثانیه، گروه 4: دو لایه باندینگ و عدم کیورینگ، گروه 5: دو لایه باندینگ و کیورینگ هر لایه به مدت ده ثانیه، گروه 6: دو لایه باندینگ و کیورینگ هر لایه به مدت بیست ثانیه.
    پس از کیورینگ کامپوزیت به مدت چهل ثانیه، نمونه ها ترموسایکل شده و استحکام باند برشی آنها توسط دستگاه اینسترون اندازه گیری و داده ها توسط آزمونهای آماری Two-way ANOVA و Tukey''s HSD تحلیل شدند.

    یافته ها

    متوسط استحکام باند برشی به مگاپاسکال در گروه 1: 57/15، گروه 2: 22/16، گروه 3: 68/16، گروه 4: 39/17، گروه 5: 18/18، گروه 6، 02/20 بود. (001/0 p <) و نیز در بیست ثانیه به طور معناداری بیش از سایر زمانها بود. (05/0 p<)

    نتیجه گیری

    پلی مریزاسیون بیشتر و افزایش ضخامت ادهزیو STAE تا دو لایه با کیورینگ هر لایه، سبب بهبود استحکام باند می شود.

    کلیدواژگان: باندینگ دندانی، آزمون مواد، استرس
  • فاطمه شاهسواری، سهیل جنتی عطایی، آبتین حیدرزاده صفحه 257
    زمینه و هدف

    ادنتوژنیک کراتوسیست درمان وسیع ی نیاز داشته و همیشه مورد توجه محققان بوده تا رفتار بیولوژیک آن را بهتر بشناسند. overexpression Minichromosome maintenance3 در سرطانهای مختلف انسانی گزارش شده است. هدف از این مطالعه بررسی Expression MCM3 در OKC و مقایسه آن با Ki-67 و p27 می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی 23 مورد OKC از آرشیو آزمایشگاه رازی توسط دو پاتولوژیست مورد بازبینی قرار گرفتند. اطلاعات بالینی – آسیب شناختی از پرونده آنها استخراج شده و رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی به روش استاندارد Streptavidin-biotin peroxidase برای نشانگرهای Ki-67، p27 و MCM3 در آنها انجام شد. سلول های رنگ گرفته در 10HPF شمارش شده و Labeling Index محاسبه و نهایتا سطوح رنگ پذیری به چهار گروه طبقه بندی شدند. محاسبات آماری با آزمون رگرسیون رتبه ای انجام شد.

    یافته ها

    رنگ پذیری ki-67 بیشتر در سلول های لایه سوپرا بازال و بازال اما p27 بیشتر در لایه های بالا دیده شد. هیچ یک از نمونه ها با Mcm3 رنگ نگرفت. بین سن، محل ضایعه و اندازه کیست با نشانگرها همبستگی معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    اکثر ادنتو‍ژنیک کراتوسیست ها p27 و Ki-67 را ضعیف بیان کردند. احتمالا MCM3 در روند پاتوژنز این کیست نقشی ندارد.

    کلیدواژگان: ایمونوهیستوشیمی، کیست ادنتوژنیک، نشانگرهای بیولوژیک
  • فرزانه آقاحسینی، فاطمه اربابی کلاتی صفحه 265
    زمینه و هدف

    مطالعات در مورد محتوای نرمال جیوه در اعضای داخلی، خون، ادرار و بزاق انسان می تواند در ارزیابی سطح در معرض قرار گرفتن محیط و نیز رای و نظر کارشناسی از نظر حقوقی و پزشکی مفید باشد. هدف از این مطالعه تعیین غلظت جیوه بزاق کامل غیر تحریکی در دانش آموزان دبیرستانهای تهران می باشد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه مقطعی صد و سی دانش آموز داوطلب شامل 65 زن و 65 مرد وارد مطالعه شدند. داوطلبان به صورت تصادفی از پنج ناحیه مختلف در تهران انتخاب شدند. افراد مزبور فاقد پرکردگی آمالگام و بیماری سیستمیک بودند و مصرف دارو نداشتند. تمامی معاینات در طی روز بین ساعت 9 - 12 حداقل دو ساعت بعد از آخرین خوردن و نوشیدن انجام گرفت. پنج سی سی بزاق توسط روش Spitting در لوله های مخصوص که قبلا تهیه شده بود جمع آوری شد و جیوه آن به وسیله Cold Vapor Atomic Absorption Spectrometry (CVAAS) اندازه گیری گردید. و از آزمون Mann-whitney U استفاده شد.

    یافته ها

    صد و سی دانش آموز دبیرستانی شامل 65 دختر و 65 پسر 15- 19ساله با متوسط سن 5/16 سال در این مطالعه شرکت کردند. متوسط غلظت جیوه بزاق در دختران 16/0 میکروگرم در دسی لیتر، در پسران 20/0 میکروگرم در دسی لیتر و در کل 17/0 میکروگرم در دسی لیتر می باشد. اختلاف سطح جیوه بزاق بین دختران و پسران معنی دار نبوده است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که در بزاق افراد بدون پر کردگی آمالگام نیز مقادیری از جیوه وجود دارد که می تواند به عنوان پایه جهت مطالعات دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جیوه، بزاق، دانش آموزان دبیرستان
  • مریم خروشی، امیرارسلان نوابی، مهدی ابریشمی صفحه 271
    زمینه و هدف

    به دنبال درمان سفید کردن دندانها با ترکیبات پراکسید، کاهش استحکام باند و افزایش ریزنشت ترمیمهای همرنگ دندان مشاهده می شود، به طوری که تا خیر در باند ادهزیو حداقل به مدت یک هفته توصیه می گردد. هدف از این مطالعه بررسی کاربرد ماده آنتی اکسیدان و مقایسه آن با باند تاخیری بر ریزنشت ترمیم کامپوزیت رزین در دندان بلیچ شده می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، چهل و هشت دندان پرمولرسالم انسانی فک بالا انتخاب شدند. دندانها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم گردیدند. در گروه 1 (کنترل منفی) در سطح باکال حفرات Cl v تراشیده شده و ترمیم انجام شد. سایر گروه ها با ژل پراکسید هیدروژن 5/9% بلیچ شدند. گروه 2 بلافاصله پس از بلیچ و گروه 3، یک هفته پس از بلیچ ترمیم گردید. گروه 4 پس از دو ساعت قرار گرفتن در ژل آسکوربات سدیم 10% ترمیم شد. تمامی نمونه ها پس از قرارگرفتن تحت سیصد چرخه حرارتی و سپس غوطه ورسازی در فوشین بازی 2%، شستشو و برش داده شدند و در زیر استریومیکروسکوپ (×20) میزان ریزنشت آنها بررسی گردید. از آزمونهای آماری Kruskal-Wallis و Dunn برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    میزان ریزنشت رنگ در مارجین های مینایی و عاجی در گروه 2 با سایر گروه ها تفاوت معنی داری نشان داد. (05/0> P) میزان ریزنشت گروه های 1، 3و 4 تفاوت معنی داری نداشت. ریزنشت عاجی به طور معنی داری از ریزنشت مینایی بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از ژل آسکوربات سدیم 10% بلافاصله پس از تراش حفره دندان بلیچ شده قادر است ریزنشت ترمیم سرویکالی دندان را مشابه با شرایط عدم بلیچینگ و تاخیر یک هفته ای کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بلیچینگ، ریزنشت، آنتی اکسیدان، کامپوزیت رزین
  • احمد جعفری، آذین تقی زاده گنجی، اسرافیل بالایی، محمدرضا زیوری، اصغر محمدپور اصل صفحه 284
    زمینه و هدف

    نگهداری فضاهای مربوط به محل دندانهای شیری که زودتر از زمان خود از دست رفته اند به دلایل مختلف از جمله حفظ فضای رویشی دندان دائمی جانشین، عدم تغییر وضعیت دندانهای مجاور و مقابل و گاه استفاده جهت تغذیه، ضروری می باشد. جهت حفظ فضا از دستگاه فضانگهدارنده استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی میزان آگاهی و نگرش دندانپزشکان عمومی تبریز نسبت به فضا نگهدارنده ها می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، تحلیلی و مقطعی، میزان آگاهی و نگرش دندانپزشکان عمومی تبریز نسبت به فضانگهدارنده مورد بررسی قرار گرفت. حجم نمونه 151 نفر بود که به طور تصادفی از روی شماره نظام پزشکی و از بین چهارصد و پنجاه دندانپزشک شاغل در این شهر انتخاب و وارد مطالعه شدند. روش کار به صورت گردآوری اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسشنامه و شامل دو بخش ارزیابی های آگاهی و نگرش بود. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری Chi square و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 103 نفر (70%) از دندانپزشکان مرد بودند. میانگین سن دندانپزشکان 32/33 سال بود. میانگین نمره کسب شده از سوالات آگاهی برابر 32/5 از حداکثر نمره ده بود. میانگین نمره کسب شده در بخش نگرش 3/25 از حداکثر نمره چهل بود. تعداد 115 نفر (5/76%) از دندانپزشکان، کودکان زیر 12 سال را برای درمان دندانپزشکی می پذیرفتند، آنان گرچه نمرات بالاتری کسب کردند، اما از نظرآماری تفاوت معنی دار نبود. با افزایش سالهای پس از فارغ التحصیلی نمرات آنان کاهش می یافت که این امر از نظر آماری معنی دار بود.(05/0 < p)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد دندانپزشکان عمومی تبریز از نگرش مثبتی نسبت به درمان با فضا نگهدارنده ها برخوردار بودند اما سطح آگاهی آنان می تواند با استفاده از برنامه های بازآموزی مشخص و مناسبتر، برگزاری کارگاه و ارائه جزوات بهبود یابد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش و عملکرد سلامت - حفظ فضا، پلاک ارتودنسی، کودکی، دوران دندانی شیری، دوران دندانی مختلط، مطالعه مقطعی، ایران
  • طاهره حسین زاده نیک، زهرا طهوری، نفیسه مومنی صفحه 285
    زمینه و هدف

    استفاده از پلان های مرجع اینتراکرانیال برای ارزیابی قدامی- خلفی روابط فکی به طور ذاتی قابل اعتماد نیست، ولی همچنان به طور وسیعی این پلان ها در ارزیابی های سفالومتریک، جهت تشخیص و درمان بیماران ارتودنسی به کار می روند. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان همبستگی دو آنالیز وابسته به پلان اکستراکرانیال True Horizontal (TH/AB و TH-Wits) با آنالیزهای افقی و عمودی که به صورت معمول انجام می گیرد، می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی از چهل بیمار بالغ شامل بیست زن و بیست مرد در محدوده سنی 18 - 24 سال، رادیوگرافی لترال سفالومتری در حالت موقعیت طبیعی سر تهیه شد. افرادی که سابقه مشکلات کرانیوفاسیال و یا درمانهای ارتودنسی داشتند از مطالعه خارج شدند. تمام رادیوگرافی ها به وسیله یک نفر و یک دستگاه تهیه شد. تریسینگ انجام گرفت و صحت آن به وسیله دو متخصص ارتودنسی تا یید گردید و ضریب کاپا برای تعیین توافق بین آن دو تعیین شد. آنالیز همبستگی انجام گردید و ضریب همبستگی Pearson بین TH/AB، TH-Wits، با پاارامترها و آنالیزهای افقی Wits، Harvold، Wylie، APP-BPP، Schwartz، زاویه ANB و پارامترهای عمودی Sn-GoGn، S-Go/N-Me، TH-GoGn و مجموع زوایای خلفی مشخص گردید.

    یافته ها

    در بررسی همبستگی با پارامترهای افقی بیشترین همبستگی، به ترتیب بین پارامترهای TH-Wits، TH/AB با پارامتر زاویه ای ANB (73/0) و APP-BPP (68/0و 61/0) دیده شد. TH-Wits با Harvold، Wylie، Schwartz و Wits همبستگی معنی داری نشان نداد. TH/AB نیز با Wylie و Wits همبستگی معنی دار نداشت.
    TH-Wits و TH/AB همبستگی معنی داری با پارامترهای بعد عمودی داشتند. هر دو بیشترین همبستگی را با مجموع زوایای خلفی نشان دادند. TH/AB همبستگی معنی داری با S-Go/N-Me نداشت.

    نتیجه گیری

    در استفاده از TH-Wits و TH/AB باید توجه داشت که این دو از بعد عمودی متا ثر می شوند و با آنالیزهای خطی افقی همبستگی معنی داری نشان نمی دهد.

    کلیدواژگان: موقعیت طبیعی سر، پلان افقی حقیقی، همبستگی
  • فائزه خزیمه، ندا میرزایی صفحه 292
    زمینه و هدف

    مصرف سیگار روی بزاق، باکتری ها و قارچهای دهان به خصوص کاندیدا که موجب کاندیدیازیس دهان می شود موثر است. هدف از این مطالعه بررسی میانگین تعداد کلونی های کاندیدا آلبیکانس در دهان افراد سیگاری و غیرسیگاری بر اساس یافته های کلینیکی و آزمایشگاهی می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد-شاهدی دو گروه 36 نفره سیگاری و غیرسیگاری پس از معاینه مقدماتی و پرکردن پرسشنامه انتخاب شدند. بزاق افراد پس از مسواک زدن، با روش اسپیتینگ در لوله های استریل جمع آوری و به آزمایشگاه انتقال داده شد و پس از کشت بزاق آنها تعداد کلونی های رشد کرده قارچ کاندیدا شمارش گردید. سپس توسط آزمون t و ضریب همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین تعداد کلونی ها در گروه افراد سیگاری صد و چهل و در گروه غیرسیگاری 25/67 می می در گروه غیر ونی دا شمارش شد باشد و این نشان می دهد که میانگین تعداد کلونی های کاندیدا در دهان افراد سیگاری به طور معنی داری بیشتر از گروه غیرسیگاری بود(01/0= P). همچنین اطلاعات به دست آمده نشان داد که بین تعداد سیگار مصرفی در روز و تعداد کلونی های کاندیدای رشد کرده ارتباط معنی داری وجود داشت. (039/0= P و 346/0= r) در گروه افراد سیگاری با افزایش سن تعداد کلونی های کاندیدا افزایش می یابد. (039/0= P و 346/0= r) همچنین در گروه غیرسیگاری ها ارتباط معنی داری بین سن افراد و تعداد کلونی ها وجود نداشت. (822/0= P و 039/0-= r)

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج این مطالعه می توان گفت که بین مصرف سیگار و رشد قارچ کاندیدا در دهان افراد ارتباط وجود دارد و افزایش استفاده از سیگار رشد قارچ کاندیدا را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: کاندیدازیس، بزاق - مصرف سیگار
  • بهشته ملک افضلی اردکانی، مهدیه بهشتی، مهکامه میرکریمی، راحیل احمدی صفحه 297
    زمینه و هدف

    ترمیم پوسیدگی های زودرس دندانهای قدامی که در کودکان به شدت تخریب شده اند، یکی از چالش برانگیزترین درمانها برای دندانپزشک می باشد. به همین منظور هدف از این مطالعه گردآوری روش هایی است که به طور کلی برای درمان دندانهای قدامی شیری فک بالا در بیماران مبتلا به پوسیدگی های زودرس انجام شده و همچنین تعیین میزان موفقیت و شکست این روش ها در مطالعات انجام شده می باشد.

    روش بررسی

    مقالات مورد بررسی با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی Medline، Cochrane Library، Google scholar، Iran Medex، Scopus، Embase و Science Citation Index در فاصله سالهای 1990- 2009 و همچنین مجلات معتبر داخلی که در این زمینه وجود داشت با کلمات کلیدی Bottle Caries، Early Childhood Caries، Treatment of nursing caries، Children caries گردآوری گردید.

    یافته ها

    در دندانهای شیری قدامی به شدت تخریب شده برای ایجاد گیر داخل کانال از کامپوزیت رزینی، فایبرهای تقویت شده، فایبر گلاس، Threated post، Nickle chronium cast post with macroretentive element و پست های بیولوژیک استفاده شده است. همچنین برای ترمیم تاج دندانهای قدامی شیری پوسیده مواد و روش های متفاوتی از قبیل روش ترمیم آتروماتیک، تکنیک ساندویچ، روکشهای استنلس استیل، روکشهای Open Face، روکشهای استنلس استیل پری ونیر، روکشهای بیکربنات، روکش رزین کامپوزیت، ترمیمه ترمیم آتروماتیک، تکنیک ساندویچ، روکشهای استنلس استیل ای بیولوژیک و روکشهای سلولوییدی استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    روش های متفاوتی برای درمان دندانهای قدامی شیری پوسیده وجود دارد و دندانپزشک هنگام ارائه روش های درمانی باید نگرش و عقیده والدین و اهمیت آنها به زیبایی و فانکشن را علاوه بر اندازه پوسیدگی، خطر پوسیدگی، امکان ایزولاسیون مناسب، سن و همکاری بیمار را مدنظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی دندانهای شیری، پوسیدگی زودرس کودکان، درمان پوسیدگی زودرس کودکان، دندانپزشکی کودکان
  • پروین میرزا کوچکی بروجنی، محمدرضا مالکی پور، سولماز همایونی صفحه 307
    زمینه و هدف

    سفیدکردن دندانها می تواند باعث کاهش محتوی کلسیم، فسفات و فلوراید مینا و کاهش ریزسختی مینا شود. استفاده از فلوراید در بازیابی مواد معدنی مینا موثراست، لذا هدف از این مطالعه بررسی تاثیر استفاده از فلوراید قبل یا بعد از عمل سفید کردن بر روی ریزسختی مینا می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی، شصت دندان پره مولار به پنج گروه 12تایی تقسیم و سطح اکلوزال این دندانها صاف و با لاک پوشانیده شدند. گروه ها بدین ترتیب آماده شدند: 1- بزاق مصنوعی (هفت روز). 2- بزاق مصنوعی فتمایشگاهی بطوریکهه صورت صورت از عمل بیلیچینگ بر روی ریزسختی مینا (هفت روز)، بیلیچ (دو بار به مدت سی دقیقه به فاصله پنج روز). 3-بزاق مصنوعی (هفت روز)، فلورایدتراپی (پنج دقیقه). 4- بزاق مصنوعی (هفت روز)، فلورایدتراپی (پنج دقیقه) بیلیچ (دو بار به مدت سی دقیقه به فاصله پنج روز). 5- بزاق مصنوعی (هفت روز)، بیلیچ (دو بار به مدت سی دقیقه به فاصله پنج روز)، فلورایدتراپی (پنج دقیقه). ریزسختی نمونه ها پس از پاک کردن لاک قسمت اکلوزال به فاصله سیصد میکرومتر از سطح باکال یا لینگوال در ناحیه زیر سطح مینا در سه نقطه اندازه گیری و میانگین آنها محاسبه شد و آزمونهای LSD، ANOVA انجام شد.

    یافته ها

    سفید کردن دندانها باعث کاهش ریزسختی مینای زیر سطحی می گردد، اما دندانهایی که تحت درمان با فلوراید قرار گرفتند کاهش ریزسختی کمتری را نشان دادند. بیشترین ریزسختی مربوط به نمونه هایی بود که بدون سفید کردن فلورایدتراپی شدند (36/455) و کمترین مربوط به گروهی است که تنها تحت درمان سفید کردن قرار گرفتند. (38/294)

    نتیجه گیری

    فلورایدتراپی بعد از عمل سفید کردن بر روی ریز سختی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: سفید کردن دندان، فلوراید، مینای دندان
|
  • Raziyeh Shojaipour *, Hosein Fayaz, Monfared Page 241
    Background And Aim

    Recently, the number of patients with temporomandibular disorders (TMD) has been increased. The aim of this study was to conduct epidemiologic evaluation of TMJ health status among adolescents aged 11-14 years old in Mashhad.

    Materials And Methods

    This cross sectional study included 1066 students who were selected through cluster sampling method. A questionnaire was used to collect data for each student. The questionnaire composed of two parts. In history section, data on TMD related signs and symptoms were collected. In part 2, the results of TMJ clinical examination was collected at rest and movement. Other conditions such as muscular tenderness, mandibular deviation, limitation in mandibular movement and finally occlusion and prematurity at lateral mandibular movement were recorded as well. Data was analyzed by using chi-squre and logistic regression at α =0.05.

    Results

    The overall prevalence of TMD was 23.5%. The most frequent TMD sign was muscle tenderness. TMJ tenderness in Lateral Movement, clicking, headache, Mandibular deflection, TMJ tenderness in resting position, mandibular deviation, limitation in lateral movement, limitation in opening the mouth were less prevalent respectively. The most important etiologic factor of TMD was prematurity at balancing side of lateral movement and next was parafunctional habits, trauma, hand under the chin, or one side of the face as a body posture, deep bite malocclusion and unilateral chewing.

    Conclusion

    The most frequent TMD sign was muscle tenderness and the most important etiologic factor of TMD was prematurity at balancing side of lateral movement.

  • Hamid Kermanshah, Esmail Yassini, Mohammad Javad Kharazi, Fard, Tahere Bitaraf * Page 250
    Background And Aim

    Bonding type and curing time may affect shear bond strength of composite to dentin. This study was conducted to evaluate the effect of these factors on composite to dentin bond strength.

    Materials And Methods

    The buccal dentin of seventy-two intact extracted premolar and molar teeth were etched with phosphoric acid 37% for 5 seconds (S) and washed with water, for 15S and dried for 2-3S. The teeth were randomly assigned to six groups. Group1: Dentin Bonding (DB) was applied once and not cured; Group 2: DB was applied once and cured for 10S; Group3: DB was applied once and cured for 20S; Group 4: DB was applied twice and not cured; Group 5: DB was applied twice and each layer cured for 10S; Group 6: DB was applied twice and each layer was cured for 20S. Then composite blocks were placed on bonded surfaces and cured for 40S. The specimens were thermo-cycled and the shear bond strength was measured using Instron testing machine. The data were analyzed with two-way ANOVA and Tukey HSD tests.

    Results

    Mean shear bond strengths of the groups in MPa were as follows: Group1: 15.57; Group 2: 16.22; Group 3: 16.68; Group 4: 17.39; Group 5: 18.18 and Group 6: 20.02. (P<0.001) Additionally the mean bond strength of groups cured 20S was significantly higher than other groups (P<0.05).

    Conclusion

    Adequate polymerization time and increased adhesive layer thickness could improve bond strength of composite to dentin.

  • Fateme Shahsavari *, Soheyl Jannati Ataei, Abtin Heidarzadeh Page 257
    Background And Aim

    Odontogenic keratocysts are usually in need of extensive treatment and are concerned mostly by researches in order to find their biological behavior. M inichromosome maintenance3 (MCM3) over-expression has been reported in several human beings affected by odontogenic. To our knowledge there is no article about MCM3 expression in odontogenic keratocyst. The aim of this study was to evaluate MCM3 in odontogenic keratocysts and compare it to Ki-67 and p27.

    Materials And Method

    Total of 23 OKC specimens were selected from Razi laboratory, they were reconfirmed by two indipendent pathologists. Clinicohistopathological data were recorded and standard streptavidin-biotin peroxidase method of immuohistochemical (IHC) staining was conducted for Ki-67 antigen, p27 Kip1 and MCM3. The immunostained cells were counted on 10 HPF (Labeling Index) and then classified to negative, low, moderate and high levels. Statistical analysis was done by SPSS 13 using Freidman & Spearman's Rho test s and PLUM - Ordinal Regression. P-value less than 0.05 were considered significant.

    Results

    Ki-67 was stained mostly in the basal and suprabasal cells but p27 was found in the upper layers. No sample was stained by MCM3. There were significant differences among these proteins (MCM3 compared with Ki-67 & p27) not between p27 and Ki-67. No correlation was found among age, location and lesion size with these markers.

    Conclusions

    Most of the odontogenic keratocysts expressed low levels of both Ki-67 and p27. We also found MCM3 is not implicated in the pathogenesis of OKC.

  • Farzaneh Agha, Hosseini *, Fateme Arbabi, Kalati Page 265
    Background And Aim

    Mercury is a natural-occurring metallic substance. There are quantities of mercury found in air, water, soil, and all living matters. It is considered as one of the harmful metals to human being. Study of normal mercury content in human internal organs, blood, urine and saliva can be useful in assessing the level of environmental exposure. Such information may be useful and contributes to medico-legal expert opinions. The present study was conducted to determine the un-stimulated whole saliva mercury content in high school students in Tehran.

    Materials And Methods

    This cross sectional study recruited 130 volunteer high school students (65 male, 65 female). They were selected randomly from 5 different geographical sites in Tehran. All examinations conducted in this study were undertaken during the day from 9AM to 12PM, at least 2 hours after last intake of food and drink. By using spilling method, about 5CC of saliva was collected in a specially prepared test tube. Mercury was measured by Cold Vapor Atomic Absorption Spectrometry (CVAAS). SPSS software and Man-Whitney U test were used for data analysis.

    Results

    The average student age was 16.5 and the average saliva mercury concentration was 0.17 µ g/dl, with 0.20 µ g/dl in males and 0.16 µ g/dl in females. No significant difference was detected between males and females saliva mercury levels.

    Conclusions

    This study showed that a trace of mercury is detectable in saliva of people who have no amalgam fillings. Such information may be useful for relevant studies conducted in future.

  • Maryam Khoroushi *, Amir Arsalan Navabi, Mehdi Abrishami Page 271
    Background And Aim

    Composite restoration microleakage has been reported following bleaching treatment. The purpose of this study was to assess the in-vitro effect of sodium ascorbate gel on microleakage of class V restorations on bleached teeth.

    Materials And Methods

    Forty-eight premolar teeth were randomly divided into 4 equal groups. Class V cavities were prepared on the buccal surfaces of group 1 teeth (negative control) and they were restored. In groups 2-4, bleaching was applied by using 9.5% hydrogen peroxide gel. In group 2 (positive control) and group 3, (delayed bonding) teeth were restored immediately and one week later, respectively. In group 4, 10% sodium ascorbate gel was applied, rinsed and restored. After thermocycling, samples were immersed in fushin and then, sectioned. Leakage was assessed and penetration of dye was scored. Data were analyzed using Kruskal–Wallis and Dunn’s tests.

    Results

    There were significant differences in terms of microleakage between group 2 and other groups (P<0.05). Groups 1, 3 and 4 exhibited similar leakage patterns, and all groups demonstrated less leakage values than group 2. Regarding marginal microleakage, there were significant differences between enamel and dentinal margins.

    Conclusion

    Applying sodium ascorbate gel or 7-day delay following bleaching technique may improve the marginal integrity of composite class V restorations.

  • Ahmad Jafari, Azin Taghizadeh, Ganji *, Esrafil Balaei, Mohammad Reza Zivari, Asghar Mohammad, Poor, Asl Page 284
    Background And Aim

    Space maintainers are appliances used to preserve the space and prevent ectopic movement of adjacent and opposing teeth when premature loss of deciduous teeth occurs. This study aimed at evaluation of general dental practitioners’ knowledge and attitudes regarding the space maintainers in Tabriz.

    Materials And Methods

    This descriptive cross-sectional study involved 151 subjects, selected randomly from 450 general dentist practicing in Tabriz city/province, located in the North-West of Iran. A self-administered questionnaire was provided to subjects and included questions to evaluate the knowledge and attitudes as well as their case selection policy. Data were analyzed using Chi-square and ANOVA tests.

    Results

    103(70%) of dentists were male. The mean age of subjects was 33.32 years. The mean score on knowledge was 5.32 out of 10 and the mean score on attitude was 25.3 out of 40. About 76.5% (n=115) of participating dentists admitted child patients, younger than 12 years old. These dentists had higher scores in both sections than others. This difference wasnt significant. Increasing scores in the years after graduation was followed by decreasing scores which was statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    The general dental practitioners under investigation in this study had a good attitude towards the use of space maintainers. Their knowledge in this regard, however, could be improved by means of attending continuing dental education programs, workshops, brochures and pamphlets.

  • Tahere Hosseinzadeh, Nik, Zahra Tahoori, Nafiseh Momeni * Page 285
    Background And Aim

    Using intra cranial reference lines is inherently unreliable for assessment of anterior-posterior jaw relationships. However, they are being widely used for cephalometric evaluation and diagnosis and treatment planning of orthodontic patient. The aim of this study was to evaluate the correlation of the TH/AB and TH-Wits to the common horizontal and vertical analyses.

    Materials And Methods

    This cross sectional descriptive study was conducted with 40 adults (20 male, 20 female) who were between 18-24 years-old and had no history of craniofacial disorders. Lateral cephalometries were taken for all patients, using Natural Head Position (NHP). All the cephalograms were taken by the same radiologist and were traced by same person. Two orthodontists approved the results and the kappa statistics was calculated to determin intra-examiner agreement level. Pearson correlation coefficient value was determined between TH-Wits, TH/AB and horizontal parameters (Wits, Harvold, Wylie, APP-BPP, and ANB angle) and vertical parameters (Sn-GoGn, S-Go/N-Gn, TH-GoGn and sum of posterior angles). The correlation analysis was used in order to determine the relationship between these parameters.

    Results

    The results revealed that the highest correlation in horizontal direction was observed between TH-Wits, TH/AB; and ANB (0.73) and APP-BPP (0.68 & 0.61). In vertical direction, the highest correlation was demonstrated between TH-Wits, TH/AB; and sum of posterior angles (0.75 & 0.35).

    Conclusion

    In using TH-Wits and TH/AB, the effect of changes in vertical dimension and the lack of significant correlation between these parameters and linear horizontal analysis should be considered.

  • Fayeze Khozeimeh *, Neda Mirzai Page 292
    Background And Aim

    Cigarette smoking may affect saliva, oral commensal bacteria and fungi, mainly Candida that causes oral candidiasis. This study was designed to evaluate the prevalence of Candida colony count in smokers and non smokers based on clinical and preclinical findings.

    Materials And Methods

    This case control study recruited 72 subjects, 36 smokers and 36 non-smokers who were selected after a primary clinical examination and completion of a questionnaire. The saliva was collected by spitting in sterile test-tubes after tooth brushing. Samples were transferred to a lab for culture and colony count. The colonies were counted after 48 hours and results were analyzed by using T-test and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The mean number of colonies in smokers was 140 and in nonsmokers were 67.25. This finding shows that the mean number of colonies in smokers is significantly higher than non-smokers (P=0.01). Also, there was a significant relationship between the number of daily cigarette smoked and the number of colonies (P=0.039, r=0.346). Another finding of this study showed that the number of colonies increased with age among smoker's group (P=0.039, r=O.346). There was no significant relationship between the number of colonies and age in nonsmokers (P=0.822, r= 0.039).

    Conclusion

    Based on the results of this study, we can conclude that, there is a direct relationship between cigarette smoking and increased growth of Candida in the mouth of smokers. It was also demonstrated that, the higher the number of cigarette smoked, the higher was the number of Candida in the mouth

  • Beheshteh Malekafzali, Mahdiye Beheshti *, Mahkame Mirkarimi, Rahil Ahmadi Page 297
    Background And Aim

    Restoration of severely damaged primary anterior teeth by early childhood caries is a challenge for clinicians. Due to pernicious nature of this condition, immediate and definitive treatment has been advocated in order to prevent further tooth destruction. It is important to preserve the integrity of natural primary dentition until the expected exfoliation time. The aim of this study was to review all suggested restorative techniques as well as their success rate in treatment of decayed maxillary anterior teeth.

    Materials And Methods

    Aside from initial hand searching, all published studies after 1990 were identified by searching Medline, The Cochrane Library, Embase, Scopus, Iran-medex, Google and scholar databases using “bottle caries, early childhood caries, treatment of nursing caries, children caries”.

    Results

    For intra-canal retention of severely decayed primary teeth, resin composites, reinforced fiber, fiber glass, treated post, nickel chromium cast post with macroretentive element, can be used. A variety of restorative materials and technique are available for restoring primary anterior teeth such as atraumatic restoration, sandwich technique, stainless steel crown, open-face crown, pre-veneered S.S.C, bicarbonate crown, resin composite crown, biologic crown and strip crown. However, due to lack of supporting clinical data, none of these crowns can be determined as superior to others.

    Conclusion

    Choosing many alternative treatment plans available to repair carious primary anterior teeth, the operator need to consider several factors such as, size and location of lesion, parental esthetic demands, child’s attitude and behavior, moisture and hemorrhage control. These are variables that ultimately affect the treatment outcome.

  • Parvin Mirzakoucheki, Boroujeni *, Mohammad Reza Malekipoor, Solmaz Homayouni Page 307
    Background And Aim

    Bleaching teeth can lead to decreased calcium, phosphate and fluoride content of enamel which may cause decreased enamel micro-hardness. Reportedly, the topical use of fluoride can help regaining those minerals. The aim of this study was to evaluate the effect of fluoride therapy on enamel micro-hardness when used before or after bleaching.

    Materials And Methods

    Total of 60 premolar teeth were divided into 5 groups. The occlusal surface in all teeth were flattened and covered with nail varnish. Initially, all specimens were inserted in artificial saliva for 7 days. Group 1 used as negative control. Samples in group 2 were bleached 2 times with 30 minutes interval for 5 days, using %45 carbamid peroxide. Group 3 samples were exposed to fluoride varnish for 5 minutes. Group 4 exposed to fluoride varnish for 5 minutes, bleached 2 times for 30 minutes in 5 day intervals. Group 5 samples were treated same as group 4, however, followed by fluoride varnish for 5 minutes. Micro hardness for each group measured in 3 points after cleaning the occlusal section. The LSD and ANOVA tests were used for data analysis.

    Results

    This study showed, reduction in enamel surface hardness can be compensated by fluoride application. Group 2 (bleached only) showed the minimum micro hardness (294.38), and group 3 (exposed to fluoride only) showed the maximum micro hardness (455.36).

    Conclusion

    Fluoride therapy can affect enamel micro-hardness before and after bleaching. The application of fluoride varnish is recommended after exposing teeth to bleaching agents.